Zoveel kopjes koffie mag je drinken tijdens je zwangerschap

koffie


Bron:

Unsplash

Veel mensen kunnen niet zonder hun bakje koffie op een dag. Het kan soms net dat ene ding zijn dat je nodig hebt om weer door te kunnen, of juist om je dag te beginnen. Maar mag je tijdens je zwangerschap eigenlijk wel koffie drinken? En zo ja, hoeveel kopjes mag je dan op een dag?

Het zal je misschien niet verbazen dat cafeïne niet het allerbeste is voor je ongeboren baby. Daarom is het goed om duidelijk te hebben hoe het nu precies zit met koffie tijdens de zwangerschap.

Zoveel koffie per dag tijdens zwangerschap

Koffieleuters hebben geluk: je mag gelukkig gewoon koffiedrinken tijdens je zwangerschap. Wel is het goed om te weten hoeveel koffie je mag hebben. Een zwangere vrouw mag per dag niet meer dan 200 milligram cafeïne binnenkrijgen. Meer dan dat is schadelijk voor de ongeboren baby. 200 milligram cafeïne is ongeveer 2,5 kopje koffie. Drink je meer, dan is de kans groter op een miskraam en het kan ervoor zorgen dat de baby minder goed groeit.

Niet meer dan 2 kopjes

Het voedingscentrum adviseert om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker te drinken, omdat je met sterke koffie al snel aan 200 milligram cafeïne binnenkrijgen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe sterk je de koffie zet, maar om het zekere voor het onzekere te nemen kun je het beste dit advies opvolgen. Ook bij het geven van borstvoeding geldt dit advies, omdat meer dan 200 milliliter cafeïne ervoor kan zorgen dat de baby onrustiger is of slaapproblemen krijgt.

Cafeïnevrije koffie?

Nu denk je misschien: dan neem ik toch cafeïnevrije koffie? Dat kan, alleen geldt daarvoor ook hetzelfde advies als bij koffie met cafeïne. In cafeïnevrije koffie zit namelijk alsnog 2 tot 4 milligram cafeïne in. Uit voorzorg is dus hier ook het beste om je aan twee koppen koffie per dag te houden. Het kan natuurlijk ook nog zijn dat je tijdens je zwangerschap niet eens zin hebt in koffie, of dat de geur je alleen al misselijk maakt. Dan is het probleem in ieder geval meteen opgelost.

Wist je dat je niet alleen met koffie, maar ook met sommige soorten thee moet oppassen? Hier lees je welke soorten thee je beter kunt vermijden tijdens je zwangerschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte