zo herken én verhelp je het

reflux baby


Bron:

Pexels

Als je kleintje last heeft van reflux, kan dat de roze wolk behoorlijk verstoren. Gelukkig kun je met de juiste informatie en aanpak je kind helpen om de klachten te verminderen als je baby last van reflux heeft.

In dit artikel gaan we dieper in op reflux bij baby’s en geven we antwoorden op de meest prangende vragen.

Hoe weet je of je baby reflux heeft?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je baby last heeft van reflux, omdat de symptomen kunnen lijken op die van bijvoorbeeld krampjes. Toch zijn er enkele aanwijzingen die kunnen duiden op reflux bij je baby:

Vaak spugen

Als je kind vaak na de voeding spuugt en dit lijkt meer op braken dan op normaal een mondje teruggeven, kan dit een teken van reflux zijn.

Onrustig gedrag tijdens en na de voeding

Als je baby vaak onrustig is tijdens het voeden, zich overstrekt of huilt na de voeding, kan dit wijzen op ongemak veroorzaakt door reflux.

Slechte gewichtstoename

Als je zoon of dochter weinig aankomt, kan dit een gevolg zijn van het spugen door de reflux.

Weigeren van voeding

Sommige baby’s met reflux kunnen voeding weigeren vanwege de pijn die ze ervaren.

Als je vermoedt dat je baby reflux heeft, is het belangrijk om dit te bespreken met je huisarts of het consultatienbureau voor een juiste diagnose en behandeling.

Verschil tussen reflux en verborgen reflux

Reflux en verborgen reflux zijn twee verwante maar verschillende aandoeningen bij baby’s. Bij ‘gewone’ reflux komt het maagzuur omhoog in de slokdarm en veroorzaakt het vaak spugen en ongemak. Verborgen reflux, daarentegen, is minder duidelijk zichtbaar doordat het maagzuur niet altijd wordt uitgespuugd. Kinderen met verborgen reflux laten verder vaak dezelfde symptomen zien als kinderen met ‘gewone’ reflux. Zoals huilen, onrustig gedrag, problemen met slapen en voedingsweigering.

Hoe kom je van reflux af bij je baby?

Als je kind eenmaal is gediagnosticeerd met reflux, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je kleintje te helpen.

Kleine, frequente voedingen

Geef je baby kleinere hoeveelheden voeding, maar vaker, om de druk op de maag te verminderen.

Houd je baby rechtop

Houd je baby na de voeding minstens 30 minuten rechtop om het terugstromen van maagzuur te verminderen.

Verhoog het hoofdeinde van het bedje

Als je baby slaapt, kun je het hoofdeinde van het bedje enkele centimeters verhogen om te voorkomen dat maagzuur omhoog komt.

Medische behandeling

In sommige gevallen kan je kinderarts medicijnen voorschrijven om de symptomen van reflux te verminderen.

Voeding verdikken

Soms wordt bij reflux het advies gegeven om de voeding te verdikken met johannesbroodpitmeel. Toch zijn de meningen daarover verdeeld. In dit artikel lees je meer over johannesbroodpitmeel bij reflux.

Hoe lang duurt reflux bij een baby?

Het goede nieuws is dat reflux bij de meeste baby’s vanzelf verbetert naarmate ze ouder worden. De meeste baby’s groeien er tegen het einde van hun eerste levensjaar overheen. Sommige kinderen kunnen echter langer last hebben van reflux, als dit het geval is, is het altijd goed om opnieuw contact op te nemen met een arts.

Hoe laat je een baby met reflux slapen?

Een van de uitdagingen bij een baby met reflux is ervoor zorgen dat ze comfortabel kunnen slapen. Hier zijn enkele tips om je baby beter te laten slapen:

Niet direct na voeding

Probeer je baby na de voeding minstens 30 minuten rechtop te houden voordat je hem of haar in bed legt.

In de draagzak

Refluxbaby’s vinden het vaak fijn om gedragen te worden in een draagzak of doek. Hierin kunnen ze overdag vaak ook prima een dutje doen.

Verhoogd hoofdeinde

Zoals eerder genoemd, kun je het hoofdeinde van het bedje enkele centimeters verhogen om refluxklachten tijdens de slaap te verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte