Ziek kind? Dit is de ergste dag van de verkoudheid


Bron:

Unsplash

Verkoudheid is bijna niet te vermijden. Zo kunnen kinderen tot wel tien keer per jaar verkouden worden. Niet alleen zielig voor je kind; vaak wordt ieder gezinslid aangestoken. Het kan daarom handig zijn om de verschillende fases van een verkoudheid in de gaten te houden. Op deze manier weet jij precies wanneer je kind in de ergste dag van zijn verkoudheid zit.

Verkoudheid

Waarschijnlijk hoeven we jou niet meer uit te leggen wat de symptomen van een verkoudheid zijn. Een snotneus, niezen, hoesten, keelpijn, koorts, traanogen; het zijn allemaal tekenen van een vervelende verkoudheid. Deze klachten ontstaan wanneer een virus het lichaam binnen dringt. En zoals we ondertussen al weten, zijn er verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Vandaar dat kinderen tot zo’n tien keer per jaar verkouden kunnen worden.

Een verkoudheid gaat vanzelf en is (in de meeste gevallen) niet heel ernstig. Toch kan het handig zijn om het verloop van een verkoudheid in de gaten te houden. Op die manier weet jij precies wanneer je kind in de ergste van de verkoudheid zit.

Verschillende fases van een verkoudheid

Bijna iedereen ervaart dezelfde klachten bij een verkoudheid. Dat komt omdat het virus bij iedereen op dezelfde manier het lichaam binnen dringt. Dit gebeurt in een aantal fases. Vaak is je kind een week ziek, maar de vierde of vijfde dag wordt vaak gezien als de ergste dag van de verkoudheid.

Fase 1: Incubatietijd

De eerste fase wordt ook wel de incubatietijd genoemd en zal één tot twee dagen duren. In deze fase zal het virus het lichaam binnen. Klinkt vies, maar je kind zal er niets van merken. Pas na ongeveer 48 uren zullen namelijk de eerste klachten ontstaan.

Fase 2: Beginfase

Omdat het virus via de neus het lichaam binnenkomt, zullen de eerste klachten beginnen bij keelpijn, vervolgd door de welbekende hoofdpijn. Je kind zal vaker hoesten. Ook zal je kind last hebben van een droge keel, waardoor hij meer zal willen drinken. Naast beginnende keelpijn, zal je kind wellicht klagen van hoofdpijn. Deze klachten ontstaan tijdens de derde dag en kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Fase 3: Verstopte neus

Naast keel- en hoofdpijn zal je kind last krijgen van een verstopte neus. Hierdoor zal hij moeilijk kunnen ademen en slecht kunnen slapen. Omdat de neus verstopt zit, zal je kind automatisch met zijn mond open slapen. Dit zorgt er vervolgens voor dat zijn keel nóg droger wordt.

Fase 4: Koorts

Na een aantal dagen zal je kind koorts krijgen. Rillingen, spierpijn en vooral heel veel snot: de verkoudheid is nu echt een feit. Over het algemeen wordt deze dag beschouwd als de ergste dag van de verkoudheid. Vaak kan je kind niets doen dan op bed liggen. Een verkoudheid gaat in de meeste gevallen gewoon vanzelf over; je kunt daarbij niets doen om de ziekte sneller te stoppen. Wel kun je de symptomen iets verlichten. Je kunt bijvoorbeeld een stoombadje maken voor je kind, waardoor zijn neus open zal gaan. Let er wel op dat je het water niet heter dan 60 graden maakt.

Fase 5: Mond- en keelpijn

Goed en slecht nieuws. Het snotteren zal afnemen, maar de mond- en keelpijn zullen erger worden. Je kind zal voornamelijk last hebben van hoesten, hoesten en nog eens hoesten. Dit kan helaas soms weken aanhouden. Het is dan ook heel belangrijk dat je kind veel rust pakt.

Fase 6: Eindfase

Het einde is in zicht! Wellicht heeft je kind nog een beetje last van zijn keel en zal hij het rustig aan moeten doen. Na zeven dagen zal je kind echter weer naar publieke ruimtes kunnen en zal hij anderen niet meer kunnen besmetten.

Bron: Isla

Disclaimer

Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen, gebaseerd op wetenschappelijke bronnen, kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte

Mobiele versie afsluiten