‘Yoga Nidra transformeerde mijn leven’

yoga nidra

Pexels

In een wereld waarin alles mogelijk lijkt, neemt het aantal mensen dat worstelt met mentale en fysieke klachten alleen maar toe. Maar wat als blijkt dat de oplossingen die er nu zijn voor mentale en fysieke klachten vaak juist verder afleiden van genezing en heling? Dat ontdekte Eliane Bernhard, toen ze op zoek was naar een oplossing voor haar chronische fysieke klachten en heftige angststoornis.

Verlang je naar een blijvende oplossing voor je strijd met stress, vermoeidheid en fysieke uitdagingen? Met BEDROCK deelt ze haar verhaal.

Dwangneurose en angststoornis

“Vanaf mijn zestiende kampte ik met chronische pijn en mentale ongemakken. Van dwangneurose tot angststoornis: niks bleef mij bespaard. Na een werkdag of een studiedag had ik steevast ongelooflijk veel pijn in mijn rug en schouders. Dit begon zich ook steeds meer overdag te manifesteren, totdat het er ineens altijd was.

In de ochtenden ging het meestal nog wel, maar naarmate de dag vorderde begon het steeds meer te steken en om aandacht te vragen. Op dat moment begon ik aan een reis die twintig jaar zou duren. Ik ging langs iedere mogelijke arts, fysiotherapeut en specialist. Van kijkoperaties tot pijnstillers, van elke dag fysio-oefeningen tot mensendieck. Het mocht allemaal niet baten.

De ware oorzaak

Ik werd steeds radelozer en kwam uiteindelijk bij een psychiater terecht. Blijkbaar moest er zwaar geschut aan te pas komen, bedacht ik somber. Het maakte het niet makkelijker, maar tegelijkertijd voelde ik me voor het eerst gehoord. Toch vertelde ik het aan niemand, niet aan mijn ouders en niet aan mijn nieuwe vrienden. Het zou mijn grote geheim blijven.

Na vele therapiesessie leerde ik weer voorzichtig vertrouwen in mezelf te krijgen en op een gegeven moment was mijn controledwangstoornis zelfs helemaal verdwenen. Maar mijn drang naar controle stond natuurlijk niet op zichzelf. Het kwam voort uit alles waar ik tot dan toe mee worstelde. Dus ik had het symptoom aangepakt, maar niet de ware oorzaak.

Een nieuw soort bewustzijn

Uiteindelijk was het een soloreis van zes maanden door Zuidoost-Azië en een tienweekse meditatiecursus, die mijn ogen openden. Ik begon me lekkerder in mijn vel te voelen. Tijdens het mediteren, maar ook erna, voelde ik me zo licht en probleemloos. Het lukte met steeds beter om alle spanningen en verwachtingen los te laten en volledig in het nu te leven.

Opeens was ik gezegend met een nieuw soort bewustzijn, een andere bril waarmee ik naar de wereld keek.

Wat voor mij alles veranderde, was het waardevolle inzicht dat ik helemaal geen slachtoffer van het leven hoefde te zijn. Mijn nieuwe levenshouding leerde me dat er nog zoveel meer mogelijk was dan ik in mijn beperkende gedachten voor ogen had. Mijn verleden hoefde niet mijn toekomst te bepalen.

Jezelf genezen door meditaties

Ik raakte gefascineerd door de boeken van Eckhart Tolle, Michael A. Singer, Joe Dispenza en Erik Scherder. Toen ik met een flinke burn-out thuis kwam te zitten, kreeg ik ineens veel tijd om die te lezen. Ik verslond alles wat los en vast zat. Van boeken van wijze spiritueel leiders tot YouTube-video’s van de meest obscure meditatietechnieken, ik nam het allemaal tot me.

Ook probeerde ik talloze oefeningen zelf uit. Volgens de theorie van dr. Joe Dispenza kan je jezelf genezen door meditaties, dat wilde ik. Dus ik besloot me in diezelfde technieken te gaan verdiepen en dook volledig in zijn theorie. Zijn meditaties zijn een vorm van zelfhypnose en brengen je heel diep binnenin jezelf.

Een Yoga Nidra-cursus in Ubud

Mijn vertrouwen in de kracht van het manifesteren werd beloond: mijn chronische pijn was na een paar jaar zo goed als verdwenen. Dat is best gek, want in de praktijk had ik het niet eens door. Zulke pijn verdwijnt niet van de ene op de andere dag, maar opeens word je wakker en realiseer je je het: is het alsof ze er nooit was.

Na een periode van vallen en opstaan, kwam Yoga Nidra op mijn pad. In Ubud, waar ik veel tijd doorbracht, werd een cursus gegeven. Ik meldde me aan. De Yoga Nidra-methodes waarover ik leerde, inspireerden me mateloos en hoewel ik meteen al wist dat ik het zelf anders zou gaan aanpakken, voelde ik de aantrekkingskracht.

Veel dieper dan reguliere meditatie

Eenmaal thuis in Nederland begon ik een uitgebreid onderzoek en beluisterde ik talloze Yoga Nidra-sessies op YouTube. Ik ontdekte stijlen die me veel beter pasten en, sterker nog, die me verrassend veel deden denken aan de zelfhypnose-meditaties waar ik zelf al jaren mee bezig was. Dit ging zoveel dieper dan reguliere meditatie.

Ik gaf al meditatielessen in Amsterdam, maar voelde gelijk een duidelijke purpose: ik wilde mensen de oneindige magie meegeven wat ik tijdens mijn eigen opgebouwde practice ervoer.  Helaas kwam het er in de praktijk uiteindelijk altijd op neer dat we drie kwartier met onze ogen dicht zaten en ik hen met mijn stem begeleidde. Een beetje suf, vond ik soms.

Een andere staat van bewustzijn

Heel anders dan de begeleidende muziek die je bij zelfhypnose kunt gebruiken, met trance-opwekkende instrumenten die je zó meenemen naar een andere staat van bewustzijn. Dat je ook binnen Yoga Nidra gebruik kunt maken van dit soort toffe elementen maakte me direct enthousiast.

Eindelijk had ik iets waarmee ik anderen kon laten ervaren hoe het is om je in dat magische spacende gebied te bevinden, bijna alsof je iets ingenomen had. En je mocht er nota bene bij liggen.

Binnen korte tijd had ik een eigen script geschreven en online bijpassende muziek uitgekozen. Mijn meditatiesessies verruilde ik voor de Yoga Nidra. Op dat moment was ik nog herstellende van mijn burn-out en geregeld ging ik met weerzin naar zo’n les toe, vol twijfel over mezelf. Maar op het moment dan we dan samen in de ruimte waren, smolt alles weg. Zo helend voelde het.

Het juiste pad

Alle stemmen in mijn hoofd verdwenen, geen pijn in mijn lichaam. Aan het eind van werkelijk íédere sessie was elk gevoel van spanning compleet verdwenen. Vederlicht voelde ik me dan. Het leek een sneeuwbaleffect: als de mensen om me heen zich beter gingen voelen, dan hielp dat mij ook. De energie in de ruimte was gewoon voelbaar.

Vanaf toen begon ik het letterlijk te toetsen, om zo mezelf te laten zien dat ik kon vertrouwen op mezelf en niet hoefde te luisteren naar dat onzeker zeurende stemmetje. Bovendien: iedereen bleef terugkomen. Een mooiere bevestiging kun je als teacher niet krijgen. Dat was wat ik nodig had: de bevestiging dat ik op het juiste pad zat. Eindelijk was ik iets aan het doen waar ik goed in was.”

Eliane, oprichtster van House of Deeprelax, deelt in dit inspirerende boek haar roerende levensverhaal. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte