Waterpokken bij je baby, de ultieme gids voor ouders

waterpokken baby


Bron:

Unsplash

Waterpokken, die vervelende jeukende bultjes, zijn een veelvoorkomende kinderziekte die vaak voorkomt bij baby’s en jonge kinderen. Als ouder wil je natuurlijk weten wat je moet doen als je baby waterpokken heeft.

In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over waterpokken bij je baby.

Op welke leeftijd krijgen baby’s waterpokken?

Waterpokken kunnen bij kinderen van alle leeftijden voorkomen. Meestal krijgen kinderen waterpokken tussen de één en acht jaar oud. Toch kunnen ook baby’s het virus krijgen. Het virus verspreidt zich gemakkelijk van persoon tot persoon, dus het is belangrijk om alert te zijn, vooral als je baby in contact komt met andere kinderen, bijvoorbeeld op de kinderopvang.

Kan een baby van 3 maanden waterpokken krijgen?

Ja, baby’s van slechts drie maanden oud kunnen ook waterpokken krijgen. Hoewel het minder vaak voorkomt bij kinderen in deze leeftijdscategorie, is het nog steeds mogelijk. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op symptomen zoals huiduitslag, koorts en vermoeidheid, zelfs bij de jongste baby’s. Als je vermoedt dat je baby waterpokken heeft, raadpleeg dan altijd je huisarts voor advies.

Hoe lang duurt waterpokken bij baby’s?

Het goede nieuws is dat waterpokken meestal binnen ongeveer een week tot tien dagen verdwijnen, zelfs bij baby’s. Gedurende deze tijd kunnen de symptomen echter behoorlijk ongemakkelijk zijn voor je kleintje. De uitslag begint meestal als rode bultjes en ontwikkelt zich tot jeukende blaasjes die kunnen openbarsten en dan korstjes vormen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby niet krabt om littekens en infecties te voorkomen.

Tips tegen jeuk bij waterpokken

Hier zijn een paar tips om de jeuk bij je baby te verlichten.

Houd de nagels van je baby kort om krabben te voorkomen. Kleed je baby licht aan, het liefst in natuurlijke materialen zoals katoen, om oververhitting en irritatie te voorkomen, wat de jeuk kan verergeren. Maak een havermoutbadje, dit doe je door een washandje te vullen met havermout en dit in het badwater te laten trekken. Er zijn bij de apotheek ook verschillende middeltjes verkrijgbaar die de jeuk verlichten. Geef je baby paracetamol (overleg altijd eerst met je huisarts) om koorts en pijn te verlichten. Gebruik een milde, ongeparfumeerde creme om de huid te hydrateren en jeuk te verminderen.

In dit artikel lees je meer do’s en dont’s bij waterpokken.

Kunnen kinderen opnieuw waterpokken krijgen?

In de meeste gevallen ontwikkelt het immuunsysteem van een kind na een eerste blootstelling aan het waterpokkenvirus immuniteit tegen de ziekte. Dit betekent dat kinderen over het algemeen maar één keer in hun leven waterpokken krijgen. Als je baby waterpokken heeft gehad, is de kans op een tweede infectie tijdens de kindertijd zeer zeldzaam.

Toch is het belangrijk om te weten dat het waterpokkenvirus later in het leven kan reactiveren als het inactief blijft in het lichaam, wat kan leiden tot een andere aandoening genaamd gordelroos. Het is dus altijd raadzaam om alert te blijven op de gezondheid van je kind, zelfs nadat ze waterpokken hebben gehad, en om te overleggen met je huisarts als je twijfels hebt over mogelijke symptomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte