Vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap? Dit wil je vermijden!

pexels karolina grabowska 7281428


Bron:

Pexels

Om maar met de deur in huis te vallen: als jij deze pagina opent is er een grote kans dat je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Een schimmelinfectie kan iedereen overkomen, en heeft niets te maken met je persoonlijke hygiëne. Sterker nog, 75 procent van alle vrouwen krijgt in haar leven te maken met een vaginale schimmelinfectie. Alle do’s en dont’s vind je hier.

Goed om te weten: hoewel een schimmelinfectie heel vervelend kan zijn, is het niet besmettelijk.

Vaginale schimmelinfectie

In jouw VGG zitten nu eenmaal een heleboel bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Als de PH-waarde echter uit balans raakt kun je last krijgen van een infectie. Bekende symptomen zijn onder andere jeuk, meer (witte, brokkelige) afscheiding dan normaal, en een branderig gevoel in/rondom je VGG. Een kleine infectie gaat binnen een paar dagen weg, terwijl een grotere infectie wel twee tot drie weken kan aanhouden.

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan, als:

dit de eerste keer is dat je last hebt van een schimmelinfectie. je niet zeker weet of je klachten komen door een schimmelinfectie. als je zwanger bent. als de infectie vaak terugkomt. als je koorts hebt als je moet overgeven als je buikpijn krijgt

Do’s en dont’s

Deze tips kunnen helpen:

Do: laat die schattige zijden slipjes even voor wat het is, en draag liever een grote katoenen onderbroek.

Do: go commando! Als jij alleen thuis bent, laat de boel lekker luchten. Draag een jurkje of losse katoenen broek zonder onderbroek.

Do: douche met lauw water. Het is daarbij voldoende om alleen de buitenkant te wassen.

Don’t: als jij last hebt van een vaginale schimmelinfectie wil jij alle zeep en parfum vermijden. Ook geparfumeerd toiletpapier, maandverband of sterk wasmiddel hoort daarbij.

Don’t: draag geen strak ondergoed. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar kan de infectie verergeren.

Don’t: laat je vagina met rust. Niet alle trucjes die je online leest zullen helpen. Een tampon in yoghurt klinkt misschien als een verkoelende oplossing, maar zal je schimmelinfectie niet gaan helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte