tussentijds bloedverlies, iets om je zorgen over te maken?

spotting e1686045432282


Bron: Pexels

Tijdens een toiletbezoek spot je opeens wat bloed in je ondergoed, terwijl je niet ongesteld moet worden. Onhandig, maar meestal is dit niet iets om je zorgen over te maken. Dit fenomeen waar veel vrouwen last van hebben wordt spotting genoemd, naar het Engelse woord spot dat vlek betekent.

Bij spotting heb je dus last van vaginale bloedingen buiten je menstruatie om. Vaak gaat het om slechts een paar druppeltjes bloed. Soms helder, vaak ook donkerder van kleur dan menstruatiebloed. Je voelt geen pijn in je buik bij spotting. Dit tussentijdse bloedverlies gebeurt meestal tussen twee keer ongesteld zijn in. Waar dit vandaan komt en hoe het komt, lees je hier.

Spotting: waarom hebben vrouwen last van tussentijds bloedverlies?

Of je nu wel of geen anticonceptiemiddel gebruikt: veel vrouwen hebben last van tussentijds bloedverlies. De ene vrouw wat meer dan de ander, net zoals de ongesteldheid per vrouw verschilt. Voordat je ongesteld wordt, maakt een van je eierstokken (om en om elke maand) een eicel aan. Het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder wordt dikker zodat een bevruchte eicel in kan nestelen.

Wordt de eicel niet bevrucht, dan ruimt je baarmoeder het slijmvlies en de eicel op: je wordt ongesteld en verliest bloed. Soms verlies je ook bloed in de periode tussen twee menstruaties in. Die periode is per vrouw verschillend, maar duurt gemiddeld 21 tot 35 dagen.

Hormoonschommeling

Dat tussentijdse bloedverlies, ook wel spotting, kan gebeuren op vaste dagen. Vaak heeft dit als oorzaak dat je lichaam reageert op de veranderende hormonen in je lichaam op dat moment. De hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je bloed verandert namelijk elke maand in een vast patroon. Het ene moment is het ene hormoon lager dan het andere en andersom. Je kan daardoor soms last hebben van spotting.

Je merkt dit doordat je opeens wat druppels bloed in je ondergoed vindt. Komt dit bij jou voor op vaste dagen, dan kun je hier rekening mee houden. Houd bijvoorbeeld altijd een inlegkruisje bij de hand of draag op die dagen een menstruatieonderbroek. Deze vorm van spotting kan geen kwaad en hoort gewoon bij je lichaam. Check wel altijd even je huisarts voor advies.

Tussentijds bloedverlies op wisselende dagen

Het kan ook zijn dat je af en toe wat druppels bloed verliest op wisselende dagen tussen twee menstruaties in. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van spotting als bijwerking van medicijnen, maar ook wanneer je de pil gebruikt én rookt of wanneer je een hormoonspiraal hebt. In sommige gevallen is de baarmoedermond onstoken, bijvoorbeeld door een soa. Ook dan kan je last krijgen van spotting. Soms is er iets ernstigers aan de hand. Maak bij wisselend tussentijds bloedverlies altijd even een afspraak bij je huisarts.

Maak je je zorgen over spotting? Houd het tussentijdse bloedverlies dan eens een tijdje bij. Schrijf elke dag op of je bloed verliest en hoeveel dit dan is. Bijvoorbeeld een paar druppels, gemiddeld of veel bloedverlies. Zet er ook bij of je die dag de pil hebt gebruikt, of je andere medicijnen hebt genomen. En of je seks hebt gehad die dag en zo ja, of je daarna ook last had van bloedverlies. Een huisarts heeft veel aan deze informatie en kan zo goed bepalen of meer onderzoek nodig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte