Ontstoken waterpokken kunnen gevaarlijk zijn voor je kind

vitolda klein 1TfFiHeZZ3Q unsplash


Bron:

Unsplash

Ieder kind krijgt wel een keer waterpokken. Het is een veelvoorkomende, besmettelijke ziekte in de vorm van blaasjes over het hele lichaam. Die blaasjes kunnen jeuk veroorzaken en door te krabben kunnen ze gaan ontsteken. Let op de volgende symptomen als je denkt dat je kind ontstoken waterpokken heeft.

Waterpokken worden veroorzaakt door een virus dat besmettelijk is. Eerst wordt je kind verkouden en dan is het dus al besmettelijk. Binnen drie weken zal je vlekjes zien bij je kind die overgaan in blaasjes. Die blaasjes, de waterpokken, zijn ook besmettelijk. Je kind mag, als het zich goed voelt, met waterpokken gewoon naar school of het kinderdagverblijf. De besmettingsperiode is namelijk daarvoor al, dus andere kinderen zijn vaak al besmet. Vaak zijn de blaasjes na ongeveer tien dagen weer droog en niet meer besmettelijk.

Ontstoken waterpokken

Bij een normaal verloop van de waterpokken is je kind niet heel erg ziek, hoewel de jeuk vervelend kan zijn. Het ene kind kan slechts een paar waterpokken hebben terwijl het andere kind onder de blaasjes zit. Soms zitten de blaasjes ook in de mond, wat heel pijnlijk kan zijn. Daardoor willen kinderen soms niet eten. Dat is niet zo erg, als je kind maar wel voldoende water binnen krijgt zodat het niet uitdroogt.

In slechts vijf procent van de gevallen kunnen de waterpokken ontstoken raken. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor baby’s en zwangere vrouwen. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen doordat er grote rode of paarse plekken om de blaasjes of korstjes heen komen.

Ontstoken waterpokken voorkomen

Om te voorkomen dat de waterpokken gaan ontsteken is het belangrijk dat je de nagels van je kind kort houdt, zodat het moeilijker is om de blaasjes open te krabben. Door het krabben ontstaat juist meer jeuk en er is een kans dat de waterpokken gaan ontsteken. Door bacteriën die in de wondjes terecht kunnen komen in combinatie met de toch al lage weerstand, kan je kind erg(er) ziek worden.

De afgelopen jaren zijn er enkele kinderen ernstig ziek geworden door ontstoken waterpokken, sommige zijn er zelfs aan overleden. Let daarom goed op je kind wanneer het waterpokken heeft, wees alert. Ga in ieder geval naar de huisarts als de koorts weer terugkomt bij je kind, als er een rode plek op de huid komt die steeds groter wordt of als je kind steeds zieker wordt. Als je twijfelt over het ziektebeeld van je kind, bel dan altijd de huisarts voor advies.

Wat te doen bij waterpokken?

Waterpokken gaan vanzelf weer over. Heeft je kind erg veel last van de blaasjes, dan kun je een verkoelende lotion of zinkzalf gebruiken. Soms helpt een lauw badje met havermout tegen de jeuk. Dep je kind voorzichtig af met een handdoek, zodat de blaasjes niet stuk gaan. Smeer geen producten op blaasjes die open zijn of op ontstoken waterpokken, dat kan prikken.

Disclaimer

Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen, gebaseerd op wetenschappelijke bronnen, kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

J/M Ouders

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van J/M Ouders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte