Let op! Je kind kan beter niet meer deze zitpositie aannemen

pexels rodnae productions 6182801


Bron:

Pexels

Kinderen doen vele dingen die in de ogen van een volwassene ‘fout’ zijn. Met eten kliederen. Het slaan van de hond. Speelgoed stelen van vriendjes. Maar we hadden nooit gedacht dat de manier waarop ze zitten ook in deze categorie zou vallen. Dit is waarom je kind beter niet deze zitpositie kan aannemen

De enorme flexibiliteit van een kind baart ons weinig zorgen. Ze kunnen het juist goed gebruiken, want dat maakt de meeste valpartijen of gekke lichaamsbewegingen een stuk minder schadelijk en vooral pijnlijk. Maar dat maakt ook dat ze in de meest gekke zitposities kunnen zitten zonder krakende botten en gewrichten.

Zitpositie van je kind

Nu blijkt de bekende ‘W-houding’ volgens een groep fysiotherapeuten echter schadelijk te zijn. En wel om de volgende redenen:

Het beperkt hun spierkracht

Omdat het kind een breder vlak heeft om op te balanceren, hoeft ze minder haar buik-en rugspieren aan te spannen om toch stabiel te kunnen blijven zitten. Dit maakt het vaak tot hun favoriete positie om in te zitten, omdat ze in een andere positie meer moeite moeten doen.

Het zorgt voor stijve spieren

Vooral in de heupen en benen, maar ook gevoelige plekken als de knieën en enkels.

Het verergert neurologische problemen

In deze zithouding ontwikkelt het kind geen sterke spieren (heeft verband met punt 1), waardoor ze meer moeite hebben om zichzelf rechtop te houden.

In grote lijnen leidt de W-positie volgens de therapeuten tot vertraging of problemen in de ontwikkeling van spieren, motoriek en balans. Daarom is beweging ook zo belangrijk voor je kindje, en dat kun je als ouder niet vroeg genoeg stimuleren.

Moet je ingrijpen wanneer je kind zo zit?

Het laatste woord is nog niet gezegd over dit onderwerp en het blijkt voor vele kinderen veelal een natuurlijke houding waarin ze makkelijk kunnen switchen van staan naar zitten en kruipen.

Maar waar rook is, is vuur, dus misschien wil je toch het zekere voor het onzekere nemen. Of hoop jij stiekem op een kleine steratleet in huis of heb je zeer sportieve kinderen, dan kun je overwegen om je kinderen deze zitpositie af te leren of ze zelf in een andere zithouding te zetten (wanneer ze te jong zijn).

Zie jij echter weinig problemen in deze zitpositie, dan moet je de kleine vooral zijn of haar gang laten gaan. Een reden om in te grijpen is bijvoorbeeld wanneer er complicaties opduiken of wanneer je kind overmatig in deze positie blijft hangen.

Wat vind jij van deze bezorgdheid: onzin of terecht? Laat het ons weten op Facebook.

Wel eens gedacht aan baby yoga?>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pop sugar

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte