Klachten bij je eierstokken? Dit kunnen de oorzaken zijn

eierstokken

De eierstokken zijn vrouwelijke geslachtsorganen en van belang bij de voortplanting. Het is dus belangrijk dat ze naar behoren werken. Maar wat als dat niet het geval is?


Bron:

Pexels

De eierstokken hebben een belangrijke taak in het zwanger worden. Maar wat nou als je klachten bij je eierstokken ervaart? Wat kan er aan de hand zijn en hoe kan het worden behandeld?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Wat zijn eierstokken?

De eierstokken liggen in het bekken, zowel links als rechts van de baarmoeder. In de eierstokken worden geslachtshormonen en eicellen aangemaakt. Ze zijn dus van belang voor het voortplanten van een vrouw. Zo komt er elke maand een rijpe eicel in één van beide eierstokken vrij, die komt weer in een eileider terecht, wat ook wel een eisprong wordt genoemd.

Als er geslachtsgemeenschap is geweest, kan de eicel door een zaadcel daar bevrucht worden. Daarna vindt in de baarmoeder de innesteling plaats. Als dit niet gebeurt, dan lost de eicel vanzelf op. In de eierstokken worden oestrogeen en progesteron aangemaakt, dat zijn hormonen die de menstruatiecyclus regelen.

Eierstokken klachten

Hoewel de eierstokken bij veel vrouwen op de juiste manier werken, aangezien er veel vrouwen zwanger worden en kinderen krijgen, zijn er ook vrouwen die klachten bij de eierstokken ervaren. Deze klachten en symptomen kunnen door meerdere oorzaken komen, zoals een ontsteking in de eierstok, een cyste op de eierstok maar ook door eierstokkanker.

Hoe weet je nu wat jouw klachten betekenen en wat er precies aan de hand is? Het lastigste is nog dat het soms lang kan duren voordat je erachter komt waar jouw symptomen vandaan komen en dat ze met je eierstokken te maken hebben. Het geldt hierbij wel: hoe eerder een ontsteking, cyste of kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is dat er iets aan gedaan kan worden.

Ontsteking in de eierstokken

Als je last hebt van koorts, pijn in je onderbuik, meer afscheiding dan normaal, een andere kleur afscheiding dan normaal of pijn bij het vrijen, dan kan het zijn dat je een ontsteking in één van je eierstokken hebt. De oorzaak hiervan zijn bacteriën die via je vagina je lichaam binnenkomen, via de baarmoedermond in je baarmoeder terechtkomen en vanuit je baarmoeder bij je eierstok komen.

Gelukkig geneest een ontsteking in de eierstok bij de meeste vrouwen weer helemaal. Wel is het hierbij belangrijk dat je snel een behandeling krijgt, want zodra de ontsteking ernstiger wordt, is de kans op blijvende problemen ook groter. Zo is er een kans op de volgende blijvende klachten:

Zwanger worden lukt moeilijk of zelfs helemaal niet

De kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is iets groter

Je blijft buikpijn of pijn bij het vrijen houden

Er is een grotere kans dat je opnieuw een ontsteking krijgt

Als jij eerder genoemde klachten ervaart, is het dus belangrijk om de huisarts te bellen en te laten onderzoeken of je inderdaad een ontsteking hebt. Verdere behandeling wordt dan opgestart.

Cyste op de eierstokken

Al je klachten ervaart bij je eierstokken, kunnen dit ook tekenen zijn van een cyste op je eierstok. Een cyste is een blaasje waar vocht in zit. Vaak merken vrouwen het niet als zij een cyste op de eierstok hebben en wordt deze per toeval ontdekt. Het kan zijn dat je wel klachten ervaart, denk aan een drukkend gevoel in je onderbuik, pijn bij het vrijen of buikpijn.

Meestal is een cyste op de eierstok niet gevaarlijk. Maar mocht er in jouw familie eierstokkanker voorkomen, dan is het extra van belang om het te laten onderzoeken. In de meeste gevallen is afwachten genoeg en heb je geen specifieke behandeling nodig. Wel blijf je onder controle en wordt de cyste goed in de gaten gehouden.

Als er wel een behandeling nodig is, dan zijn er nog drie mogelijkheden:

De cyste wordt weggehaald

Je eierstok waar de cyste op zit wordt weggehaald

Allebei je eierstokken worden weggehaald

Eén van deze behandelingen wordt toegepast als de cyste verandert of groter wordt of als je er vervelende klachten door hebt.

Eierstokkanker

In het ergste geval kunnen de klachten symptomen zijn van eierstokkanker. Wel is het zo dat je deze klachten vaak pas voelt als het een grote tumor is of als het al is uitgezaaid. De symptomen kunnen buikpijn, misselijkheid, verstopping of een opgeblazen gevoel zijn. Wanneer je deze klachten hebt, is het dus van belang om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Wanneer jouw huisarts denkt dat je eierstokkanker hebt, word je doorgestuurd naar een gynaecoloog. Die maakt een CT-scan waarop te zien is of je wel of niet een tumor in je buik hebt. Ook kan een kijkoperatie nodig zijn om dit nog eens te bevestigen. Mocht je daadwerkelijk eierstokkanker hebben, dan krijg je een operatie en in de meeste gevallen chemotherapie als vervolg.

Disclaimer

Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen, gebaseerd op wetenschappelijke bronnen, kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kind? Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Onderwerpen

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte