Hoe weet je of die blaasjes apenpokken of waterpokken zijn?

monkeypox kinderen apenpokken zwangeren


Een foto uit 1997 die is genomen bij een uitbraak van monkeypox in Democratische Republiek Congo. De foto is verspreid door de WHO om een beeld te geven bij de infectieziekte.

Brian W.J. Mahy via ANP

Monkeypox, klinkt leuk, is het niet. Het is namelijk een overdraagbaar virus dat vorig jaar opeens de kop op stak in ons land. Het komt oorspronkelijk alleen voor in Afrika, maar nu dus ook in Europa. Een andere naam voor monkeypox is apenpokken, alhoewel dat soms wordt verward met krentenbaard. Daarom is het handig om een checklist te hebben met symptomen waaraan je apenpokken herkend.

Wees ten eerste gerust: die blaasjes op de huid van je kind zijn waarschijnlijk geen apenpokken. Het virus is nog steeds heel erg zeldzaam in Nederland dus waarschijnlijk heb je te maken met ‘gewone’ pokken, zoals de waterpokken. De ziekte duurt ongeveer twee tot vier weken en de meeste mensen worden er niet erg ziek van.

Krentenbaard of apenpokken?

Nog even over die krentenbaard: op Aruba, Bonaire, Curaçao en in Suriname wordt krentenbaard vaak apenpokken genoemd. Vandaar dat in Nederland ook wel wordt gesproken over monkeypox, om verwarring te voorkomen. In dit artikel wordt apenpokken en monkeypox door elkaar gebruikt, beide staat voor het virus dat de ziekte apenpokken overbrengt.

Hoe wordt het apenpokkenvirus overgedragen?

Het apenpokkenvirus is overdraagbaar, maar pas op het moment dat je kind lang heeft geknuffeld met iemand die het virus bij zich draagt. Dit komt omdat het virus in de blaasjes, korstjes en wondjes zit van iemand met monkeypox. Via hoesten of niezen is het virus waarschijnlijk niet overdraagbaar, in tegenstelling tot de waterpokken, maar hier wordt meer onderzoek naar gedaan. In de meeste gevallen wordt het virus overgedragen bij lang knuffelen, zoenen of seks.

🦠

Wat te doen als je kind waterpokken heeft?

Probeer ervoor te zorgen je kind niet krabt aan de blaasjes. Weken in een bad met havermout kan helpen bij het verlichten van de jeuk en soms pijn. Blaasjes in de mond kunnen erg pijnlijk zijn, in dat geval kan een waterijsje helpen. Je kind mag naar school, omdat het virus twee dagen voor de zichtbare blaasjes al besmettelijk is.

Symptomen van apenpokken bij kinderen

Symptomen van apenpokken verlopen in de meeste gevallen zo:

Vlekjes op de huid De vlekjes kunnen jeuken en pijn doen Op de vlekjes komen blaasjes met vocht Soms lijken de blaasjes op puistjes (acne) De blaasjes drogen op en worden korstjes Na 2-3 weken laten de korstjes los

Vaak krijgen mensen of kinderen met apenpokken ook koorts en soms hoofdpijn of spierpijn.

Heeft mijn kind apenpokken?

Kinderen met blaasjes hebben meestal waterpokken en geen apenpokken. Wel is het zo dat jonge kinderen onder de acht jaar een hoger risico hebben op een gecompliceerder verloop van de ziekte. Heeft je kind blaasjes? Bel dan de huisarts om je kind te laten onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte