je hersenen worden groter als je sport

pexels nathan cowley 634030

Bron: Pexels

Dat sport lekker is voor je lijf is algemeen bekend. Dat je er gelukkiger van wordt (thanks to endorfine) en van ontspant, ook. Maar uit onderzoek blijkt dus ook dat je hersenen groter worden van sporten!

Voor de studie werden meerdere onderzoeken gecombineerd; in totaal werd gekeken naar hersenscans van 737 mensen vóór en nadat ze deelnamen aan cardio-trainingsprogramma’s. Deelnemers moesten drie tot 24 maanden lang meerdere keren per week fietsen, wandelen of lopen op de loopband.

Groei in de hersenen door sporten

Op de hersenscans was onder andere te zien dat het aantal neuronen vergrootte door neurogenesis, waardoor de grijze massa groter werd. De groei was specifiek te zien in sommige gebieden, zoals de hippocampus, het gedeelte dat te maken heeft met je geheugen.

Bovendien gaat sporten ‘hersenatrofie’, het wegvallen van hersencellen waardoor andere cellen minder goed contact kunnen houden, tegen.

BDNF

Hoe dat komt? Tijdens cardio-oefeningen – hardlopen, fietsen, zwemmen en wandelen – komt er een bepaalde proteïne vrij in je hersenen, de ‘brain-derived neurotrophic factor’ (BDNF). Deze stof stimuleert de aanmaak van zenuwcellen (neurogenesis) en zorgt ook voor een beter connectie tussen hersengebieden.

Goed nieuws dus voor de mensen die vaak cardio beoefenen! Vooral als je ouder wordt, en je hersenen verslechteren, kan een stimulatie van BDNF vele voordelen opleveren.

De onderzoekers zeggen zelfs dat cardio bij kan dragen aan het voorkomen van Alzheimer en dementie, omdat het één van de weinige bewezen methoden is die zowel de grijze als witte (verbindende) massa in de hersenen kan stimuleren.

Waar wacht je nog op? Hup, naar de sportschool! (Je moet toch iets om al die wijn van dit weekend te compenseren…)

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

Bedrock

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Onderwerpen

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte