Baby naar de mondhygiënist? Ja, vanaf het eerste tandje

pexels mart production 7491453 e1711453164637


Bron:

Pexels

Veel ouders zijn nog niet goed op de hoogte van het belang van goede mondzorg voor hun baby, nodig vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door DVJ Insights in opdracht van NVM-mondhygiënisten.

Het onderzoek laat zien dat hoewel meer dan 70 procent van de Nederlanders positief is over mondhygiënisten, er nog veel te winnen valt onder ouders.

Rol van mondhygiënisten

Slechts 56 procent van hen weet dat mondhygiënisten kunnen helpen bij het gezond houden van de mond van hun kind, en maar 23 procent is op de hoogte van hun rol bij het aanleren van mondverzorging voor baby’s.

Het is belangrijk om te weten dat regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt, gemiddeld rond zes maanden, kunnen helpen om latere mondproblemen bij kinderen te voorkomen, zoals gaatjes.

Kinderen kosteloos

Er zijn een aantal redenen dat ouders hun baby niet naar de mondhygiënist brengen. Bijvoorbeeld het gebrek aan kennis over de voordelen van preventieve mondzorg, financiële overwegingen, angst en algemene onbekendheid met mondzorg. Slechts 39 procent van de ouders niet weet dat hun kinderen kosteloos de mondhygiënist kunnen bezoeken via hun reguliere mondzorgverzekering.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat een aanzienlijk percentage Nederlanders, vooral jongeren, zelden of nooit een mondzorgprofessional raadpleegt, wat ook geldt voor mondhygiënisten. Dit benadrukt het belang van bewustwording en educatie over mondzorg, vooral vanaf jonge leeftijd.

Vijf redenen om met je baby naar de mondhygiënist te gaan

Wist je dat een bezoek aan de mondhygiënist voor je kleintje net zo belangrijk kan zijn als voor jouzelf? Hier zijn enkele redenen waarom het cruciaal is om je baby naar de mondhygiënist te brengen.

1. Vroege herkenning van problemen

De mondhygiënist is getraind om subtiele tekenen van problemen in de mond op te merken, zelfs bij zuigelingen. Vroegtijdige detectie van problemen zoals tandbederf, tandvormingsproblemen of zelfs spraakontwikkelingsproblemen kan latere complicaties helpen voorkomen.

2. Advies voor mondverzorging

De mondhygiënist kan jou als ouder waardevolle tips geven over hoe je de mond van je baby het beste kunt verzorgen. Van het reinigen van het tandvlees tot het introduceren van een tandenborstel, zij kunnen je begeleiden bij het instellen van goede mondverzorgingsgewoonten vanaf een jonge leeftijd.

3. Preventie van tandbederf

Hoewel melktanden tijdelijk zijn, is het belangrijk om ze gezond te houden. Mondhygiënisten kunnen ouders voorzien van advies over voeding, flesgebruik en het belang van het vermijden van suikerhoudende dranken om tandbederf te voorkomen.

4. Bevordering van gezondheid

Een gezonde mond is nauw verbonden met de algehele gezondheid. Door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken, kunnen potentiële problemen worden aangepakt voordat ze gevolgen hebben voor de gezondheid van je baby.

5. Vroege gewenning aan de tandarts

Door je baby vanaf jonge leeftijd bloot te stellen aan tandheelkundige zorg, worden ze vertrouwd met de omgeving en routines van een tandartspraktijk. Hierdoor kan eventuele angst voor tandartsbezoeken op latere leeftijd minder worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte