5x tips tegen bekkenpijn en bekkenklachten tijdens je zwangerschap

pexels mart production 7088480


Bron:

Pexels

Veel zwangere vrouwen zullen het herkennen; bekkenpijn. Vooral als je al eens eerder zwanger bent geweest is de kans groter dat je bij je volgende zwangerschap last krijgt van bekkenklachten. De één heeft milde pijn, de ander kan nauwelijks lopen. Helaas kan bekkenpijn niet met een magisch middeltje worden verholpen. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen.

Bekkenklachten uiten zich bij iedere vrouw verschillend. Je kunt pijn hebben in je onderrug, billen, bovenbenen, schaambeen en de achterkant van je bekken. Lopen, staan, omdraaien in bed en opstaan uit een stoel zijn vaak bewegingen en handelingen die pijnlijk zijn. Op deze manieren kun je de klachten toch enigszins verminderen.

Tips tegen bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Hopelijk maken deze tips de bekkenpijn dragelijker.

1. Activiteit en rust

Wissel activiteit en rust goed af, ga niet het hele huis in één keer van boven naar beneden stofzuigen, maar doe dit bijvoorbeeld per etage of kamer. Ga gedurende de dag regelmatig vijftien minuten plat liggen, bijvoorbeeld om de 2 uur. Ook als je denkt dat het (nog) niet nodig is.

2. Slaap met een kussen tussen de benen

Als je op je zij slaapt is het verstandig een kussen tussen de bovenbenen te leggen. Een voedingskussen of zwangerschapskussen is hiervoor vaak fijn. Maar er zijn ook speciale kniekussens te koop. Door een kussen tussen de benen te doen is je bekken stabieler.

3. Blijf bewegen

Blijf regelmatig bewegen om je conditie en belastbaarheid te behouden. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn bijvoorbeeld prima geschikt voor zwangeren. Gebruik altijd je gezonde verstand en luister na je lichaam, je grenzen overgaan is nooit goed.

4. Laat je masseren

Vraag je partner regelmatig om een massage van de onderrug en billen. Dit kan de pijn verlichten en je veel ontspanning brengen. Gewoon jezelf laten vertroetelen dus!

5. Let op je houding

Een goede houding is essentieel.  Verdeel je gewicht over beide benen. Sta goed rechtop met je bekken in het midden en hou je knieën los en je schouders laag.

Heb je erg veel last van bekkenpijn? Neem dan contact op met een therapeut zoals een fysiotherapeut of oefentherapeut. Die kunnen je gericht helpen, adviseren en oefeningen meegeven voor thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mensendieck Purmerend

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte