Wat houdt de modeterm ‘quiet luxury’ in?

nsmbl 1 10

De modewereld barst van de designermerken en modehuizen. Ze zijn voorzien van hun eigen signature stijl en originele patronen, maar ook deze designers klampen zich deels vast aan modetrends en populariteit. Ieder jaar waait er een nieuwe wind door de wereld van de luxueuze merken en zien we keer op keer een nieuwe overkoepelende sfeer ontstaan. En anno 2023? Dit jaar staat in het teken van ‘quiet luxury’.

Dit jaar waait er een ingetogen wind.

Quiet Luxury, wat is dat?

We moeten bekennen: ‘quiet luxury’ is en blijft een abstracte term. Het is niet een trend die bepaalde kledingstukken produceert, deze trend omvat een sfeer. Het is minder eentonig dan minimalisme, rustiger dan de klassieke tijdloze stijl – de standaard witte overhemden en zwarte colberts betrokken, maar op nieuwe wijze. ‘Quiet luxury’ omvat als het ware de elevated basics van de designerwereld.

Daarnaast houdt het in dat grote logo’s en schreeuwerige welvaart verleden tijd zijn. Merken die hier goed op inspelen zijn The Row, Toteme, Celine en Jil Sander. Kwaliteit mag wat kosten, maar dat je een duur kledingstuk draagt hoeft niet meteen duidelijk te zijn – dat is de definitie van quiet luxury. 

Saaie basics? Nee

Een bredere schouderpartij, felle monochrone kleuren of een gedetaillieerde pasvorm: de elevated basic is heter dan heet geworden. Dit jaar is het de crème de la crème van elke kledingkast. De items die hieronder vallen zullen dan ook waarschijnlijk de test van tijd doorstaan, want een basic in de kledingkast hebben is altijd een goed plan.

Geen trend, maar een sfeer

Quiet luxury kan dus meer gezien worden als een overkoepelende sfeer. Het is lastig om specifieke kledingstukken in dit hokje te plaatsen, omdat het alle kanten op kan gaan. Om een beeld te krijgen bij het uitgangspunt van quiet luxury hebben wij hieronder een paar richtlijnen op een rij gezet waar deze sfeertrend zich aan houdt.

1. Strakke lijnen

Harde lijnen zorgen in een ontwerp voor rust en rijnheid – iets waar quiet luxury zich aan vastklampt.

quiet luxury streetstylePhoto by Shutterstock

2. Tijdloze prints

Tijdloze prints worden in een nieuw jasje gestopt, maar zullen altijd stijlvol blijven.

quiet luxury streetsylePhoto by Marcy Swingle/Shutterstock

3. Klassieke pasvormen

De tijdloze pasvormen worden weer uit de kast gehaald.

https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp content%2Fuploads%2F2023%2F03%2FANP 463742721 e1680259418292Photo by Marcy Swingle/Shutterstock

4. Verzadigd

Verzadigde kleuren – vooral de primaire – worden geïncorporeerd in klassieke designs.
quiet luxury streetstyle

De modewereld is in de ban van ‘quiet luxury’ en dit is alles wat je over deze term wilt weten

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte