deze microtrends typeerden de mode van 2023

Deze microtrends typeerden 2023

ANP

Zoals de traditie ons heeft geleerd blikken we aan het einde van het jaar terug. Wat heeft het jaar ons gebracht? Wat hebben we geleerd? Meegemaakt? En ook: wat hebben we gezien? Deze microtrends namen in 2023 het modebeeld op een niet-zo-micro-manier over.

Deze zes microtrends nemen we maar al te graag mee naar het nieuwe jaar.

Trend 1: Bold shoulders

In de mode gaan tegenstellingen vaak samen. Waar aan de ene kant subtiliteit met ‘clean girl’ en ‘old money’ aesthetics trending waren, gingen we ook juist voor de compleet andere kant. Stunt dressing stond bij veel merken zoals bijvoorbeeld Schiaparelli en Balenciaga centraal. Een van de details waarmee graag gestunt werd, was grootse, krachtige schouders. Rond, vierkant, met een puntje of juist gepoft, we hebben ze in allerlei vormen en maten langs zien komen.

Trend 2: Low waist

Waar de schouders juist de hoogte in gingen, bereikten broeken een letterlijk dieptepunt. De lage taille heeft namelijk een comeback gemaakt, zelfs inclusief erbovenuit piepende glitterstring. Classy? Niet per se. Maar lekker gedurfd is het wel. Daarbij is een strakke broek sinds dit jaar echt helemaal not done, we gaan baggy zoals in the 90’s en dat zit ook nog eens heerlijk.

Trend 3: Micro

Buiten lager, werden broeken, rokken, topjes en jurkjes ook steeds korter. Het kort, korter, kortst-statement werd in gang gezet door Miu Miu en Prada in 2022, maar is de trend zéker niet alleen meer op de catwalk te zien.

Trend 4: Glitter

Goud, zilver, reflecterend… eigenlijk alles wat glittert, was veel te zien dit jaar. Van kleine tasjes met pailletten tot metallic broeken, alles met een glans kreeg dit jaar een ereplekje. En nee, dat betekent niet dat dit alleen geschikt was (en is) voor een sprankelend feestje in het weekend. Want ook op een doodnormale dag op kantoor mag er worden geshined.

Trend 5: Transparant

Preutsheid was nergens voor nodig in 2023. Want ondanks dat we onszelf wel bedekten, was het wel met doorschijnende materialen. Van mesh tops tot kanten rokken, ieder lichaam mag gezien worden.

Trend 6: Gedrapeerd

Helemaal netjes rechttoe rechtaan kleden werd dit jaar tot saai bestempeld. Door een onverwachtse plooi kan het meest eenvoudige item nog een interessante laag krijgen. Jassen, longsleaves, rokken, jurkjes, laarzen, tassen… alles met een gedrapeerde stof hoort helemaal thuis in 2023 – en nemen we graag het nieuwe jaar mee in.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte