Take a Chance gaat over de Nederlandse ABBA-stalker Gert

ANP 12273217

ANP

Prime Video kondigt de documentaire Take a Chance aan, deze is vanaf 19 mei exclusief op Prime Video te zien. Take a Chance is een aangrijpende documentaire die een unieke inkijk geeft in het leven van een van ‘s werelds beruchtste stalkers, Gert van der Graaf. De film volgt Van der Graaf terwijl hij openhartig vertelt over zijn jeugdliefde voor ABBA-superster Agnetha Fältskog en hoe deze liefde uitgroeide tot een obsessie die zijn leven heeft beheerst.

Take a Chance

Met behulp van experts, psychologen, vrienden en zijn eigen woorden onderzoekt de documentaire hoe fanatisme kan leiden tot crimineel gedrag. Take a Chance speelt zich af tijdens de periode waarin ABBA beroemd begon te worden en laat zien hoe Van der Graaf uiteindelijk besloot om geld te sparen, Zweeds te leren en zelfs naar Zweden te verhuizen om Fältskog te vinden, terwijl zij op het hoogtepunt van haar carrière was. Gert was op 8-jarige leeftijd op slag verliefd toen hij Agnetha zag tijdens het songfestival van 1974, waarin ABBA won met het nummer Waterloo. Dat dat niet het einde was van zijn ‘crush’ zien we in de docu. ALs hij volwassen is verhuist hij naar een vakantiehuisje in Zweden, 800 meter verwijderd van de ranch van Fältskog, zo is te lezen op Metro Nieuws.

Na verschillende toevallige ontmoetingen gebeurde het onvoorstelbare en wist Van der Graaf contact te maken met Fältskog. Voor Fältskog eindigde hun verhaal abrupt, maar voor Van der Graaf was dit het begin van een lange geschiedenis van stalking en obsessie.

Stalkers

“Obsessief fandom en stalkers lijken ver van ons dagelijks leven te staan, maar het is voor sommigen de realiteit”, aldus Maria Thulin, regisseur van Take a Chance. “Volgens de Zweedse Nationale Raad voor Misdaadpreventie zijn er honderdduizenden Zweedse vrouwen lastiggevallen of gestalkt en we vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. De documentaire geeft het publiek een kijkje in een huiveringwekkend verhaal over stalking.”

Prime Video lanceert Take a Chance: een bizar verhaal over de enge stalker van ABBA’s Agnetha

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte