Monica Geuze praat open over schuldgevoel tegenover Zara-Lizzy

ANP 461833778

ANP/Hollandse Hoogte/Edwin Janssen

Monica Geuze is door haar werk letterlijk overal en nergens. Hoewel haar job natuurlijk amazing is en zij de droom van velen leeft, vergeten we soms dat Mo ook nog een dochtertje heeft. In de podcast V4der geeft Monica toe dat zij eigenlijk altijd wel een schuldgevoel heeft tegenover de kleine Zara-Lizzy. Oftewel, Monica heeft last van mom guilt. 

Mom guilt

Hoewel wij Monica haar werk helemaal te gek vinden en we de beauty maar al te graag op ons beeldscherm zien, denkt Monica zelf hier soms anders over. Terwijl wij niet kunnen wachten op de Videoland-serie Geuze en Gorgels, waarbij Monica en Kaj in een camper door Europa reizen, vertrok Monica naar alle waarschijnlijkheid ook hier naartoe met een schuldgevoel. In de podcast vertelt ze: ”Ik ben veel weg voor werk, vaak moet ik in het buitenland werken. Los daarvan werk ik ook gewoon best wel veel.” Daarnaast vindt ze het moeilijk dat Zara-Lizzy haar vader fulltime in het buitenland werkt. ”Als ik dan ook nog ga, is het niet zo dat haar vader er is”, vertelt Monica.

”Als jij dan de tweede bent die die keuze maakt om af en toe naar het buitenland te gaan, dan komt die verantwoordelijkheid bijna op mij aan of ik wel of niet ga”, vervolgt Monica haar verhaal. ”Ik vind mijn werk heel erg leuk en ik geniet echt van mijn werk, dus ik zal het ook nooit kut vinden om weg te moeten.” Toch geeft Monica aan dat ze zich wel altijd heel schuldig voelt tegenover haar dochtertje.

Oppas

Maar wie zorgt er dan voor Zara-Lizzy als zowel Lars en Monica tegelijkertijd in het buitenland zijn? ”Ze gaat dan naar mijn ouders en ik heb echt een fantastische oppas, die echt een waanzinnige klik heeft met Zara-Lizzy. Ze is echt geweldig. Ik vertrouw dan echt de mensen die met haar zijn. Misschien doen zij het nog wel beter dan ik”, zegt Monica.

Een hechte band

Toch deelt Monica dat het gevoel door de jaren heen is gegroeid. ”In het begin, toen ze echt heel klein was, vond ik het vreselijk. Nu is ze bijna vijf, ze kan echt wel vertellen wat ze wel of niet wil. Ze houdt niks meer voor zich, het is niet dat ze zich niet kan uitdrukken in die woorden. Ik vind het eigenlijk twee kanten hebben. Ik vind het moeilijker omdat, hoe ouder je kind wordt, hoe meer tijd je samen doorbrengt, hoe sterker je band wordt, hoe moeilijker ik het dus vind om weg te gaan. Het wordt steeds erger, want je wordt steeds hechter”, deelt ze.

Schuldgevoel

Podcasthost Pepijn Lanen (ook wel bekend als Faberyayo), deelt dat Monica er nog maar van moet genieten, omdat ze dat op een gegeven moment helemaal niet meer willen. Als je dan weg gaat zijn je kinderen ineens blij. ”Ja in het vliegtuig zit ik altijd de hele vlucht te janken. Foto’s kijken, huilen, huilen, huilen en aan iedereen die naast mij zit foto’s laten zien hoe ze er dan uitzag als baby. Ik ben echt vreselijk”, deelt Monica. ”Ik vind vooral weggaan het ergst, maar ik vind het ook heel moeilijk als ik zie dat ze haar gevoelens niet kan uiten in woorden.”

Als ik merk dat er iets is, maar het lukt haar niet om dat te vertellen, dan voel ik een totale faal bij mijzelf.

Monica geeft aan dat het echte verhaal er uiteindelijk altijd wel uit komt. ”Ze is gewoon een kind en moet leren communiceren. ”Omdat ik mij onzeker voel, voel ik mij schuldig. Vroeger had je altijd het idee dat je ouders alle kennis hadden en het allemaal wisten. Totdat ik er als kind achter kwam dat dit allemaal wel meeviel en het ook maar twee mensen zijn die maar wat doen. Dat ben ik ook, ik heb het ook niet uitgevonden. Ik probeer haar zekerheid te geven, maar ik wil ook realistisch zijn. Ik heb niet altijd alle antwoorden.”

Monica Geuze over schuldgevoel tegenover Zara-Lizzy: ‘Soms voel ik een totale faal bij mijzelf’

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte