‘Mijn vriend ging vreemd toen ik een chemokuur had’

oml10 afl02zoe1

BNNVARA / SkyhighTV

27 jaar was ze, Zoë uit Over Mijn Lijk. Vrolijk, fanatiek, energiek, maar deze dame uit Lisse had ook een lijf met botkanker. Zoë woonde weer bij haar ouders, maar niet alleen om de ziekte. Ze vertelde er in de aflevering van gisteravond aan presentator Tim Hofman heel sterk en open over.

Hofman volgt in de tiende reeks van Over Mijn Lijk vijf zieke jongeren die, voor zolang dat nog gaat, iets van hun leven willen maken. Dat gold ook voor Zoë. De kijkers zagen vorige week bij de start van het programma echter haar crematie al, uit maart 2023.

Volop in het leven in Over Mijn Lijk

De andere vier proberen nog volop in het leven te staan, zo bleek gisteren maar weer. Neem Maaike (32, moeder van een tweeling, melanoomkanker), die alles op alles zet tijdens een waterpolowedstrijd. Jegor (31, hersentumor) heeft geen idee hoe lang hij nog heeft. Daarom is hij aan zangles begonnen. Jegor wil nog dingen doen die hij misschien anders nooit gedaan zou hebben.

Prachtige beelden waren er gisteravond van de Tilburgse studente Eva (23, longkanker). Zij trouwde met haar Matthijs en aan het einde van de aflevering verraste het echtpaar de gasten totaal met een nogal bijzonder dans. Jeffrey (35, eigenaar van een loodgieter- en installatiebedrijf, darmkanker) kwam deze keer niet aan bod en zien we de komende weken terug.

Zelf de rouwkaart samenstellen

Terug naar die sterke Zoë, die aan de keukentafel haar rouwkaart samenstelt. Ze ziet er op dat moment fit uit, maar wandelend met haar hond en Tim Hofman vertelt ze dat zij aan haar lichaam voelt dat ze misschien nog maar een maand of drie te leven heeft. Over Mijn Lijk-kijkers weten dan dat het nog krap vijf maanden duurt voor Zoë sterft.

Tim Hofman zal zich bij het stellen van vragen soms vast ongemakkelijk voelen, maar hij stelt ze wel. Hij gaat bijvoorbeeld op Zoë in als zij zegt: „De hond heb ik met mijn ex gekocht toen we samenwoonden. Toen werd ik natuurlijk ziek. Hij ging vreemd toen ik een chemokuur had. Het ging toen uit en ben ik weer bij mijn ouders gaan wonen. En heb ik de hond lekker meegenomen.” Typisch Tim Hofman: „Oh, je zat echt in Komt Een Vrouw Bij De Dokter.”

Geen ruimte om bezig te zijn met iemand die vreemgaat

„Het was wel pittig”, geeft Zoë toe. „En toch fijn dat het zo is gegaan ofzo. Ik had toen meer ballen dan ooit. Ik hoorde in de ochtend dat ie vreemd was gegaan en in de avond heb ik het uitgemaakt. Die ballen had ik niet gehad als ik gewoon gezond was geweest.” Hofman: „Jij had er helemaal geen ruimte voor?” Zoë: „Nee, ik dacht ‘ik moet ziek zijn, ik moet overleven’. Ik had geen ruimte om bezig te zijn met iemand die vreemdgaat.”

Hofman: „Geef eens wat highlights? Of lowlights…” Zoë: „Ik had een tijd een date met een arts. Dan zou je denken: die weet waarover je het hebt en kan zich inleven in jou. Drie weken na de eerste date kreeg ik mijn tweede diagnose, maar hij wist wel dat ik ziek was geweest. Die zei gewoon keihard ‘we kunnen het leuk hebben for the time being. Maar als er iemand anders op m’n pad komt, ga ik daarvoor, want op jou kan ik niet bouwen’. Dat zijn harde uitspraken als je net drie dagen daarvoor te horen hebt gekregen dat je doodgaat.” Hofman: „Pfoooo…”

Metro

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Metro.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte