HBO cancelt tweede seizoen van ‘The Idol’ definitief: dit is het probleem

Fy16G2xaYAAIeMc

HBO MAX

In juni waren we allemaal in de ban van hitserie The Idol. Wat in het begin nogal verontrustend begon, mondde uit in een bizar verhaal. De grote vraag is: komt er een volgend seizoen? Het antwoord van HBO Max is nee.

The Idol was al in de problemen voordat de serie überhaupt van start ging. Sam Levinson, het omstreden brein achter de hitserie Euphoria, nam als showrunner het stokje over van Amy Seimetz, met significante reshoots als gevolg. Dat de productie op zijn zachtst gezegd niet helemaal lekker liep, was toen al duidelijk. Dat was in april 2022.

The Idol: toxic puinhoop

Pas in maart dit jaar gaf Rolling Stone een onthutsend kijkje achter de schermen bij de HBO-serie. Lang verhaal kort: de productie van The Idol was behoorlijk toxic. Bronnen binnen de productie vertelden het blad dat zelfs zij in het duister tastten over wanneer de show zou worden uitgezonden en weinig idee hebben over hoe de uiteindelijke versie eruit zal zien, omdat ze beweren dat de productie werd geplaagd door vertragingen, reshoots en rewrites. “Het was, laten we zeggen, een puinhoop,” zei een insider.

Tot overmaat van ramp vertelden vier bronnen ook nog eens dat Levinson uiteindelijk de plannen van Seimetz compleet had geschrapt. De show ging van een slimme satire naar hetgeen dat het juist had moeten satiriseren. “Een vernederend liefdesverhaal,” zo typeerde een bron binnen de productie de Original. “Het was net als elke andere verkrachtingsfantasie die elke toxic man in de show zou hebben – en dan komt de vrouw terug voor meer omdat het haar muziek beter maakt,” aldus een crewlid dat de visie van Levinson poogde samen te vatten.

Belabberde score op Rotten Tomatoes

The Weeknd reageerde door een verwijderde scène te plaatsen waarin zijn personage Rolling Stone als “irrelevant” beschreef. Op het filmfestival van Cannes zei Levinson dat het artikel hem deed beseffen dat de show “de grootste show van de zomer” zou gaan worden. Tja.

Hoe dan ook was de resulterende show ook gewoon belabberd. The Idol scoort een zeer matige 19 procent op Rotten Tomatoes. De eerste afleveringen deden het qua kijkcijfers nog enigszins oké, maar al snel namen de grafiekjes een duikvlucht, tot HBO besloot die data niet meer te delen. The Idol kwam na vijf afleveringen tot een einde, in plaats van de originele geplande zes episodes.

HBO geeft duidelijkheid

Daar gaat het dus ook bij blijven. HBO heeft aangekondigd dat de controversiële serie officieel gecanceld is. Er komt geen seizoen twee. De entertainmentgigant vat de hele situatie vakkundig gunstig samen: “The Idol was een van HBO’s meest provocerende originele programma’s en we zijn blij met de sterke reactie van het publiek,” aldus een woordvoerder. “Na veel wikken en wegen heeft HBO, evenals de makers en producenten, besloten om niet verder te gaan met een tweede seizoen. We zijn de makers, cast en crew dankbaar voor hun ongelooflijke werk.”

Onduidelijk

‘Provocerend’ en ‘sterke reacties’. Ja, zo kun je het ook samenvatten. Fans hebben nu in ieder geval duidelijkheid, wat lange tijd niet het geval was. Ster Moses Sumner gaf in een interview met Variety bijvoorbeeld aan dat hij tekende met de verwachting dat The Idol een limited series zou zijn. Actrice Da’Vine Joy Randolph gaf tegenover hetzelfde blad daarentegen aan dat ze dacht dat het “iedereens intentie was om een tweede seizoen te gaan maken.”

Niet dus. Gelukkig zijn er nog een hoop andere series op HBO te vinden die ook provoceren, maar dan op een andere manier dan The Idol.

Manners

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Manners.

Variety

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte