Door dit echte schandaal is Black Mirror’s ‘Joan Is Awful’ geïnspireerd

Black Mirror Joan is awful

Netflix

Na vier lange jaren is Black Mirror eindelijk weer terug op Netflix. Het langverwachte zesde seizoen bestaat uit vijf dystopische verhalen, die ons wederom een behoorlijke spiegel voorhouden. De aflevering waar iedereen het over heeft is ‘Joan Is Awful’. Maar wist je dat deze aflevering door een echt schandaal geïnspireerd is?

De lange pauze is goed geweest. Na vier duistere seizoenen, waren trouwe fans niet blij met de optimistische afleveringen in seizoen vijf. Nee, als we Black Mirror kijken, dan willen we duisternis en verderf. Dus dat konden we krijgen ook, want maker Charlie Booker is back and better. 

Let op: dit artikel bevat spoilers.

Black Mirror’s ‘Joan Is Awful’

De eerste aflevering van het zesde seizoen heet ‘Joan is Awful’. De aflevering begint met een dag uit het leven van Joan Tait (Annie Murphy), een vrouw met een fijne baan bij een muziekstreamer genaamd Sonicle. Ze heeft een prettig leven, maar ze heeft al lang geen echte passie meer voor haar werk. Ze is niet tevreden met een carrière waarin ze bevelen van de directie opvolgt; diep van binnen zou ze liever haar oorspronkelijke droom waarmaken, namelijk een eigen koffiebar beginnen. En Joan denkt net zo over haar carrière als over haar verloofde Krish (Avi Nash), wiens verstikkende saaiheid zich uitstrekt tot zijn kookkunsten.

Je leest het al: Joan is er klaar mee. Ze voelt zich ongecontroleerd en geleid door een script. Als we het hebben over main character vibes, dan voel Joan zich niet de main character in haar eigen leven. Als ze ‘s avonds de TV aanzet en naar het equivalent van Netflix, genaamd Streamberry, gaat, ziet ze een show die exact op haar eigen leven lijkt. Alles is 1:1 gekopieerd, enkel zijn sommige dingen uitvergroot en gedramatiseerd. Hierdoor komen al Joans geheimen op straat te liggen en keren de mensen om haar heen zich tegen haar.

Wat blijkt? Bij het afsluiten van Streamberry gaf Joan onbewust haar levensrechten weg en gaf ze het algoritme toestemming om dialogen aan te passen en in te vullen voor dramatische doeleinden. De hele show is CGI, een combinatie van AI-gegenereerde scripts en geavanceerde deepfake technologie om elke avond nieuwe afleveringen te maken.

Gebaseerd op dit schandaal

Maker Charlie Booker onthulde onlangs dat hij voor deze aflevering inspiratie kreeg uit een echt schandaal. Charlie haalde inspiratie uit de verhalen van Elizabeth Holmes – de voormalige CEO van Theranos (een start-up voor bloedtests in Silicon Valley) die in diskrediet werd gebracht. Ze werd veroordeeld voor vier van de 11 aanklachten wegens fraude en samenzwering en later veroordeeld tot meer dan 11 jaar gevangenisstraf.

Charlie vertelt: “I was watching The Dropout, which is the dramatisation of Elizabeth Holmes and the Theranos story, with my wife and we were sort of commenting on like, ‘This feels like it happened yesterday, and here it is already a drama on TV.’” En vanuit dat idee is hij verder gaan denken:  ” A story about an average woman who finds herself on the front page of the newspaper. I was like, I don’t know what the story is, but it’s a funny situation.”

Na het drama van Elizabeth Holmes werden er razendsnel documentaires gemaakt. Dus Charlie maakt met deze aflevering zeker weer een duistere knipoog naar de realiteit.

Door dit echte schandaal is Black Mirror’s ‘Joan Is Awful’ geïnspireerd

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte