Disney+ lanceert serie over Cristóbal Balenciaga

BALENCIAGA S01E06 1967 31082022 DavidHerranz V3A9492 full

Disney+

Als je ons volgt, weet je dat we regelmatig schrijven over de grote modehuizen van deze wereld. Louis Vuitton, Dior, Balenciaga.. die laatste naam heeft het afgelopen jaar niet makkelijk gehad. We kennen Balenciaga allemaal, maar weet je waar het begonnen is? Disney+ lanceert een serie over Cristóbal Balenciaga, het meesterbrein achter dit high-end merk.

En geloof ons: dit wil je zien.

Disney+ lanceert serie over Cristóbal Balenciaga

Het verhaal in “Cristóbal Balenciaga” begint als de ontwerper in 1937 zijn eerste Parijse Haute Couture-collectie presenteert. Hij heeft een succesvolle carrière achter zich gelaten in zijn ateliers in Madrid en San Sebastian, waarbij hij de Spaanse elite en aristocratie kleedde. De ontwerpen die in Spanje de trend hadden gezet, werken echter niet helemaal in het verfijnde Parijs, waar Chanel, Dior en Givenchy de maatstaf zijn van de haute couture. Hoe ging hij daar mee om?

Disney+ Disney+

Geleid door zijn obsessie voor controle over alle aspecten van zijn leven, zal Cristóbal Balenciaga zijn stijl bepalen en uiteindelijk een van de belangrijkste ontwerpers aller tijden worden. In één van de afleveringen van de nieuwe serie wordt er gereferreerd naar Tom Kublin, een van de belangrijkste modefotografen die nauw heeft samengewerkt met Balenciaga, en wordt zijn werk ook in de serie getoond.

Disney+ Disney+

Disney+ in De L’Europe

Tijdens het aftrapevent van Disney+ in De L’Europe in Amsterdam was er een hele bijzondere gast aanwezig: Maria Kublin, dochter van Tom Kublin. Zij vertelde over het werk van haar vader en over de bijzondere band die hij had met Balenciaga. Haar moeder was model en de muze van haar vader, die hij dus regelmatig fotografeerde. Uitkomst? De meest prachtige foto’s ooit, gemaakt door een verliefd stel. Het verhaal eindigde minder romantisch: Tom Kublin stierf tijdens de zwangerschap van zijn grote liefde. Maria heeft haar vader dus nooit gekend.

Bekijk de trailer van de serie hier:

New age Balenciaga

Cristóbal stierf in 1972, toen werd het bedrijf overgenomen door zijn neven. In 1995 werd Nicholas Ghesquière (nu creative director bij Louis Vuitton) aangenomen als ontwerper voor accessoires maar in 1997 werd hij aangesteld als artistiek directeur van de prêt-à-porter en de accessoirelijn. Hij had een visie en die werd begrepen. Momenteel is Demna Gvasalia creatief directeur van het merk, die in opspraak kwam door zijn zeer controversiële creatieve uitingen.

Cristóbal Balenciaga is vanaf vandaag, 19 januari, te zien op Disney+.

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte