alles wat je wil weten op rij

2023.05.13 Corinne Cumming EBU 7924

ANP

Je bent groot fan of absoluut niet, maar in mei vindt het Eurovisie Songfestival weer plaats. Ook dit jaar zal Nederland strijden om de titel. En met deze bijzondere act, weten wij zeker dat we op gaan vallen.

Wij zitten alvast klaar met onze vlaggetjes.

Eurovisie songfestival 2024

Vorig jaar won de Zweedse Loreen met haar hit ‘Tattoo’ het Eurovisie Songfestival. Om die reden vindt het spektakel dit jaar in Malmö, Zweden plaats. Op 7, 9 en 11 mei kunnen we de deelnemende landen aanmoedigen en zien wie de nieuwe winnaar wordt. Het spektakel wordt elk jaar gepresenteerd door bekendheden uit het land.

Dit jaar zullen Hollywood-ster Malin Åkerman (bekend van o.a. 27 dresses en Dollface) en tv-host en comedian Petra Mede de show aan elkaar praten. Het is nog niet bekend of er een derde presentator aansluit. Één grote verandering ten opzichte van vorig jaar is dat er dit jaar geen specifiek thema aan het event verbonden is. Wel gebruiken ze hun slogan ‘United by Music’ dit jaar weer.

Nederlandse vertegenwoordiging

Vorig jaar vertegenwoordigden Mia Nicolai en Dion Cooper ons land met het nummer ‘Burning Daylight’. Het lukte het muzikale duo echter niet om de gevoelige snaar te raken (eerder wat vals) en daardoor haalden zij de finale niet.

Dit jaar reist Joost Klein af naar Zweden. Joost is een artiest met een geheel eigen stijl. Je kunt hem misschien al kennen van festivals als Lowlands en Pinkpop of van zijn deelname aan het programma de Slimste Mens. Zijn nummer wordt pas op 29 februari publiekelijk bekend gemaakt. Maar vorige week heeft hij wel al gedeeld dat zijn lied ‘Europapa’ heet. Wij zijn benieuwd! Op 29 februari wordt het lied ‘gelanceerd’ en dan kunnen we even goed luisteren.

Overige deelnemers

Er doen in totaal 39 landen mee aan het event. De deelnemende landen zijn verdeeld over twee halve finales, die op twee verschillende data plaatsvindt.

Aan de eerste halve finale, die op dinsdag 7 mei plaatsvindt, doen mee: Australië, Azerbaijan, Cyprus, Finland, IJsland, Ierland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Polen, Portugal, Servië, Slovenië en Oekraïne.

Wie gaat er winnen volgens de bookmakers?

Oekraïne is momenteel favoriet om het Songfestival 2024 te winnen. De artietsen Alyona Alyona & Jerry Heil doen mee met het liedje genaamd Teresa & Maria. 

Aan de tweede halve finale, die donderdag 9 mei plaatsvindt, doen mee: Albanië, Armenië, België, Georgië, Griekenland, Israël, Letland, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, San Marino, Tsjechië en Zwitserland.

Ook voor de grote finale op 11 mei zijn er al namen bekend. Namelijk: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Zweden hebben zich al gekwalificeerd voor de grote finale die op zaterdag 11 mei plaatsvindt

En we horen je al denken, waarom doen Australië en Israël mee? Dat komt omdat elk land dat lid is van de EBU (European Broadcasting Union) een lied mag insturen voor het Songfestival en Israël is daar lid van. Australië is geen lid, maar zij krijgen een uitzondering omdat het land groot fan is van het Songfestival.

Waar kun je het Eurovisie Songfestival kijken?

Je kunt het Eurovisie Songfestival live volgen op AVROTROS op NPO1 op  7, 9 en 11 mei. De uitzendingen beginnen elke avond om 21:00 uur.

 

Ontvang Onze Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte